סדרות הרצאות
על היופי והכיעור של האדריכלות המודרנית | 2024- 2025
מרצה: אלה שופמן
לפני כ־ 150 שנים מראה המבנים בסביבה הציבורית היה שונה לחלוטין ממראם כיום. שיטות הבנייה החדשות שינו את הסגנונות האדריכליים, והעולם התחיל להיראות אחרת. במסע הקורס שלנו נצא נתחקה אחר התהליכים ההיסטוריים, התרבותיים והחברתיים שהשפיעו על התהוותה
ההדרגתית של האדריכלות המודרנית מהמחצית השנייה של המאה ה־ 19 ועד ימינו. נבדוק את תרומתם של יוצרים ידועי שם, כגון פרנק לויד רייט, לה־קורבוזיה, זהא חדיד ופרנק גרי, ונכיר את מאפייני הסגנונות המודרניים והפוסט־מודרניים, כגון ארט־דקו, באוהאוס, קונסטרוקטיביזם, דה־קונסטרוקטיביזם ואחרים, ואז, אולי, נדע להעריך יותר את היופי ואת ה"כיעור" של האדריכלות המקיפה אותנו.
פה ושם בארץ ישראל: ארבע קריאות בעמוס עוז | 2024- 2025
מרצה: פרופ' חיים וייס
עמוס עוז, מהבולטים שבסופרי ישראל בעשורים האחרונים, סרטט ביצירתו את קווי המתאר של החברה הישראלית, כפי שראה והבין אותה. בסדרה בת ארבעה מפגשים נתחקה אחר קווי מתאר אלו, נאפיין אותם ונבחן את גבולותיהם.
ערים בארץ: מהיסטוריה לאקטואליה | 2024- 2025
מרצה: ד"ר ירון עובדיה
בסדרה זו נערוך מסע בכורסה בין ערים מרכזיות שהשפיעו על ההיסטוריה של ארץ ישראל מימי קדם ועד היום: נעשיר את ידיעותינו על רמלה ולוד, "נבקר" ביריחו, נדבר על שכם והסביבה, נחלוף בחברון ועוד.
על הקדושה | 2024- 2025
מרצה:
השורש קד"ש משמעותו להבדיל: את הטוב מן הרע, את החושך מן האור, את הטהור מן הטמא.
בתולדות ימיה של האנושות הפכה הקדושה – כלומר האבחנה – למרכיב מרכזי בהוויה הפרטית והקולקטיבית, היא קיימת בכל הזמנים ובכל התרבויות והיא המרכיב המרכזי בהתנהגות הדתית לסוגיה ולגווניה.
בסדרה שלפנינו נבחן את ביטויי הקדושה במרחב הדתי הנוצרי, החל בהקדשתם של אנשים והקדשתה של הקהילה, וכלה בהקדשת המקום. נסיים במקרה המבחן הבולט ביותר, המכנס לתוכו את כל הקדושות כולן – עיר הקודש וארץ הקודש, על מקומותיה ואנשיה.
אומנות הרנסנס באירופה: האומנות בצפון איטליה ובארצות השפלה | 2024- 2025
מרצה: דוד איבגי
בערים הגדולות והעשירות בצפון איטליה, בפלנדריה ובגרמניה התפתחו טעם וסגנון מיוחדים, הנחשבים כיום למאפייני הרנסנס הצפוני. אזורים אלה שמעבר להרי האלפים משפיעים ומושפעים מן החידושים האומנותיים באיטליה, וביחד משלימים לנו את תמונת הרנסנס המלאה ומגלים לנו דרכים אחרות שבהן ראה האדם את עצמו ואת מקומו בעולם.
קיצור תולדות המוזיקה | 2022- 2023
מרצה:
סדרת הרצאות זו מציגה מבט־על על התפתחות המוזיקה לאורך השנים. נכיר את כלי הנגינה, הסגנונות, המלחינים והז'אנרים המאפיינים כל תקופה, החל מהעת העתיקה ועד ימינו אנו. ההרצאות כוללות הדגמות חיות של שירה ונגינה כמו גם קטעי וידאו של יצירות מאת מלחינים בולטים.
עיצוב גרפי: מראשיתו ועד ימינו | 2022- 2023
מרצה:
מה זה בעצם עיצוב גרפי? איפה הכול התחיל? כיצד נוגע העיצוב הגרפי בכל אחד מאיתנו, מהרגע בו אנו יוצאים מן המיטה ועד הרגע בו אנו חוזרים אליה? מיהם המעצבים הגרפיים המובילים בשישים השנים האחרונות בארץ ובעולם? האם קיים עיצוב גרפי ישראלי? איך נזהה עיצוב גרפי מצוין? אילו מעצבים ישראלים הצליחו בחו"ל?
תולדות ירושלים | 2022- 2023
מרצה:
ירושלים - 4000 שנות היסטוריה וקילומטר מרובע אחד. סדרת הרצאות שתסקור את תולדות ירושלים. נכיר את ההיסטוריה של ירושלים, את הגיאוגרפיה של העיר וכמובן את האקטואליה. ההרצאות ילוו במקורות ובמפות.
כשביטחון פוגש דמוקרטיה | 2022- 2023
מרצה:
כיצד מדינת ישראל יכולה לשמור על טבעה הדמוקרטי ובה־בעת להגן על עצמה מפני איומים חיצוניים הדורשים הפרה של זכויות דמוקרטיות? האם חשיפת ביקורו של אלוף בצה"ל במועדון חשפניות היא בגדר פגיעה בביטחון הלאומי, או שזכות הציבור לדעת? מדוע מדינת ישראל נתונה, על פי חוק, במצב חירום מתמשך מיום הקמתה ועד היום על אף שמצב זה נועד להיות זמני?
הברית החדשה וארון הספרים היהודי – יחסים סכיזופרנים | 2022- 2023
מרצה:
האם ניתן לשים את הברית החדשה מנגד, לצד או בתוך ארון הספרים היהודי? היסטורית ורעיונית צמחה הנצרות מהיהדות. הברית החדשה נכתבה ברובה במאה הראשונה לספירה כאשר ברקע פעלו הגות וספרות יהודית. בעבר ביקשו חוקרים נוצריים מחד גיסא, ויהודיים מאידך, להעמיד את ישוע והברית החדשה בנבדל מהיהדות, כיצירה אוטונומית. בסדרה זו יילַמדו טקסטים מהברית החדשה תוך השוואה למגילות ים המלח, למשלי חז"ל, לספרות חיצונית ולפרשנים מאוחרים. לא נפסח גם על הספרות היהודית בת־זמננו המגיבה אל הברית החדשה.
כתבו לנו ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם האפשרי