עפיפוני אדו

עפיפוניו של מיקיו טוקי

שבת, 13.08.11

שבת, 26.11.11

נגיש

לפרטים נוספים:

046030800

שתפו

מיקיו טוקי (נולד ב-1950) למד עיצוב גראפי באוניברסיטה לעיצוב בטוקיו. טוקי למד את אמנות העפיפונים מהאמן קאטסוהיסה אוטה (1989-1902 ,Katsuhisa Ota) והוא יוצר עפיפוני-אדו מסורתיים משנת 1970. טוקי חבר באגודת עפיפוני יפן, בחברה לשימור עפיפוני-אדו ובאגודת עפיפוני אדוגאווה (Edogawa). בהתאם למסורת עפיפוני-אדו העפיפונים שלו מעוטרים בדמויות של לוחמים, שחקי קאבוקי, או ציורי נישיקי-א (Nishiki-e) המושפעים מהדפסי העץ הצבעוניים (Ukiyo-e).

במהלך השנים השתתפו עפיפוניו של טוקי בתערוכות שונות ובהן במוזיאון העפיפונים של אגודת עפיפוני יפן ובהאקודאטה
(Hakodate) שבהוקאידו (Hokkaido). בשנת 1994 הוצג עפיפון שיצר במוזיאון הסמיתסוניון (Smithsonian Institute) שבוושינגטון ובשנת 1995 הוצגו עפיפונים פרי יצירתו במוזיאון טאבאקו טו שיאו
(Tabako to Shio) - מוזיאון הטבק והמלח שבמחוז שיבויה
(Shibuya) שבטוקיו. עפיפוניו מוצגים גם במרכזי קניות, במלונות, בבניינים השייכים לחברות גדולות ובגנים ציבוריים בערב ראש השנה. עפיפוניו אף השתתפו בסרטים יפניים.

טוקי עוסק בפעילות חינוכית ומלמד בבתי ספר ביפן ובמקומות אחרים בעולם את אמנות הכנת העפיפונים. אגודת אדוגאווה מקיימת כנס בכל שנה. בכנס מחלקים לילדים ערכה לבניית עפיפון, מרכיבים ומעיפים אותם ביחד אתם. 'ההנאה בהעפת עפיפון שבנית בעצמך שווה לילדים ולמבוגרים', אומר טוקי. הערכות אינן מוצר תעשייתי אלא טוקי מכין אותן בשביל הילדים. בשנת 1975 הנחה קבוצת ילדים לאליפות 'עפיפוני-רכבת'. טוקי משתתף בפסטיבלים של העפת עפיפונים ביפן ומחוצה לה. בשנת 1995 השתתף בפסטיבל עפיפונים שהתקיים בדיסנילנד שבאורלנדו - פלורידה, שם הציג תערוכה של עפיפוני-אדו והדגים כיצד בונים ומעיפים אותם.

'בתחילה יצרתי עפיפוני-אדו על ידי ניסיונות', אומר טוקי. 'אך מה שבאמת עזר לי ללמוד הוא התבוננות באמנים אחרים בזמן שהכינו עפיפונים. בחנתי כל דבר שהם עשו, הכנת עפיפון מתחילה בבחירה של הבמבוק. אני בוחר במבוק ירוק שגילו שלוש שנים ומאחסן אותו במשך שנתיים להתייבשות. לפעמים אני משתמש בבמבוק שאני מפרק מבתים יפניים עתיקים. גילו של במבוק כזה יכול להיות כ-250 שנה, וצבעו חום-מעושן כי הוא היה תלוי מעל לאח פתוחה המצויה בתוך גומחה ברצפת החדר היפני. לאחר מכן אני חותך אותו שיתאים לגודל העפיפון הרצוי. אם העפיפון גדול, יש צורך באביזרי פירזול. וגם אותם יש להכין בעבודת יד. בעפיפונים קטני ממדים, מלפפים על הבמבוק נייר ומדביקים את חישורי הבמבוק לגוף העפיפון על מנת לחזקו. על מנת להכין עפיפון שגודלו 2-1 מטרים נדרש חודש ימים. מובן שהאמן מצייר את התמונה בעצמו. בתחילה משרטטים בעיפרון ובדיו שחורה את קווי המתאר של הציור ולאחר מכן צובעים את התמונה בצבעי טקסטיל. ניתן גם להתיז אבקת נציץ (mica) על הציור. לעיתים יש לחזור על הציור מספר פעמים. הנושאים האהובים עלי ועל אמני עפיפוני-אדו אחרים הם בעיקר דמויות של שחקני תיאטרון הקאבוקי ונושאים השאובים מהדפסי העץ הצבעוניים'.

'אני אוהב לראות דברים שעפים מעלה באוויר', אומר טוקי וממשיך להעיף עפיפונים מסורתיים בשמי יפן המודרנית.

למידע נוסף אנא השאירו פרטים וצוות המוזיאון ייצור עמכם קשר, תודה